O Nama

OMAJA


 

Književni časopis Omaja je poduhvat grupe zaljubljenika u fantastiku, pre svega folklornu, koju čine pisci, likovni umetnici i stručnjaci iz oblasti društveno – humanističkih nauka. Sam časopis je osnovan 2007. godine a osnivač i prvi urednik bio je pisac Milanče Marković. Omaja je nastala iz želje ali i potrebe da se na jednom mestu sakupe i sačuvaju dela iz oblasti folklorne fantastike, bilo da su upitanju zapisi, neposredna kazivanja, memorate, demonološka predanja ili druge forme koje u sebi sadrži elemente folklorno – fantastičnog.

Okupljeni smo sa ciljem očuvanja fantastičnih priča iz naroda tzv. „strašnih priča“, koje predstavljaju svojevrstan deo našeg nematerijalnogkulturnog nasleđa a koje, polagano, izumiru sa svojim kazivačima. Stoga, smatramo za našu obavezu da ovu vrstu usmenog ili pisanog sadržaja, sačuvamo od zaborava i nestajanja.

Sam Termin Omaja je višeznačan, i o njegovim značenjima se pisalo od Vukovog, pa do brojnih književnih i mitoloških rečnika.

Omaja – voda što prska sa kola vodeničnoga (osobito kod kašikare vodenice) kad se kolo okreće. Tu vodu vataju žene uoču Đurđeva dne, pa se kupaju u njoj. 

Vukov rječnik

 

Takođe, ovaj termin se ustaljeno koristi i kao sinonim za priviđenje uopšte:

Omaja – noćno biće koje se pretvara u ovcu, kozu, jare, bivola ili psa. Ono iznenada protrči pored čoveka, a on pojuri da ga uhvati i nikad ga ne stigne. Trčeći za njim, čovek padne u zanos i tako ga omaj zavede daleko, na breg ili u ponor.

Srpski mitološki rečnik

Činjenica da je folklorna fantastika, u izvorno usmenoj formi, praktično vekovima predstavljala prvi i jedini vid umetničkog žanrovskog izraza, motiviše nas da nastavimo sa negovanjem i očuvanjem ove jedinstvene ali zapostavljene forme pripovedanja. Folklorna fantastika, nažalost, danas postoji samo sporadično u književnom stvaralaštvu domaćih autora, a podžanrovi popur naučne ili epske fantastike, gotovo da predstavljaju sinonime za književnu fantastiku uopšte. Stoga se trudimo da, pored sakupljanja i očuvanja dosadašnjeg stvaralaštva iz ove oblasti, motivišemo i mlade autore na pisanje u duhu folklorne fantastike.

mlinicSvi zainteresovani pisci, ilustratori, pesnici, esejisti, snimatelji i drugi, šaljite nam svoje strašne priče, pišite, crtajte ili snimajte radove o retkim običajima, zanimljivim ljudima i mestima. Mi ćemo naći načina da vaše stvaralaštvo predstavimo na našim stranama i učinimo ga dostupnim širem auditorijumu. Sve u cilju upoznavanja i očuvanja naše folklorne fantastike, mitologije i narodne tradicije.

Vaša Omaja

Redakcija 

Urednik:

Mladen Milosavljević

Mladen Milosavljević je rođen 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na  Filozofskom fakultetu u Beogradu, na smeru za etnologiju i antropologiju. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Omaja.

Sarađuje sa Festivalom srpskog filma fantastike i Festivalom fantastične književnosti, kao publicista i organizator tribinskog programa. Piše priče iz oblasti fantastike i folklorne fantastike.

Živi i radi u Beogradu.

Lektura:

 

Nevena Ristić, Jelica Lazarević

Web majstor: