Aleksandar Tešić


Aleksandar-TesicAleksandar Tešić  rođen je 1961. godine u Srbiji, a kako mu je otac bio diplomata, svoju mladost proveo je u inostranstvu. Još kao mlad voleo je istoriju i mitologiju i počeo veoma rano da piše. Imao je dvanaest godina kada je napisao svoje prve priče, ali ih nikada nije objavljivao. Nakon završenog školovanja počinje da radi kao prevodilac na RTS-u, gde je i dalje zaposlen.

Prvi roman trilogije Kosingas – Red zmaja  prvi put je objavljen u oktobru 2008. godine i od tada doživljava sedam izdanja. Željno iščekivan nastavak Bezdanj je objavljen u oktobru 2009., a treća i poslednja knjiga trilogije – Smrtovanje objavljena je oktobra 2010, za Sajam knjiga u Beogradu. Ministarstvo kulture republike Srbije podržalo je ovu trilogiju, koja je uvrštena na zvaničnu listu savremene srpske književnosti i učestvuje na glavnim međunarodnim sajmovima knjiga.

Prvi deo trilogije o Milošu Obiliću Zmaj i Ždral objavljen je 2012, godine i narednih godina usledili su nastavci Koplje sv. Georgija i Vitez zatočnik.

Ove, 2015. godine iz štampe je izašla SF satira 2084.