Marko Šelić – Marčelo


Marčelo

Marko Šelić Marčelo (Paraćin, 1983) ima običaj da ispravi novinare kada ga pred intervju najave kao „svestranog momka“: „Taj kompliment pripada nekome ko je istovremeno i astrofizičar i stolar i ginekolog. Sve moje aktivnosti tiču se jednog istog: bavljenja pisanjem. A sve što pišem tiče se samo jedne stvari: loma u čoveku.“ Ovom se večitom temom bavi kroz prozu, novinske kolumne i muziku. Po struci bi bio profesor srpskog jezika i književnosti, da ga od toga ne deli još koji ispit. Objavio je studijske albume – De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filter, 2010), te  roman Zajedno sami (2008), zbirku tekstova O ljudima, psima i mišima (2009), roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica, stotinak kolumni za razne redakcije i Napet šou (2014), konceptualno delo koje objedinjuje peti studijski album i zbirku kolumnističko-esejističkih tekstova. Posebnu pažnju javnosti skrenuo je tekstovima svojih pesama, kojima je zavredeo priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rock album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World chart express evropskog MTV-a. Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, koja se uzimala za najrelevantniju u zemlji kada je alternativna muzika u pitanju.

Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici, ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova. Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu, na temu tolerancije među narodima ex-Yu i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih – sličnim temama bavi se i televizijska emisija Perspektiva, u kojoj je učestvovao kao narator i moderator. Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010. Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol. 2012. godine pesmom Čep uključuje se u akciju borbe protiv trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokrenutu od strane NVO Astra. Objavljuje osmo izdanje romana Zajedno sami, kome je priključena i dramatizacija, te novi roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica, čime započinje trilogiju na kojoj će raditi narednih nekoliko godina. Prvi tiraž rasprodat je tokom 57. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, a iste godine Šelić otvara 49. Niški sajam knjiga i grafike. Malterego osvaja Popboksovu nagradu za najbolju knjigu u 2012. godini. Šelić se 2013. našao na listi sto najuticajnijih Srba prema magazinu Nedeljnik. Poslednjih godina angažovan je i u pozorištu; radio je na predstavama „Klasni neprijatelj“ Predraga Stojmenovića (tekst završnog songa), „Istraživač noćnih mora“ Nikole Zavišića (scenario) i „Doktor Nušić“ Kokana Mladenovića (tekstovi svih songova). Napet šou osvojio je nagradu City magazina za album godine, a celokupan Šelićev javni angažman doneo mu je i nagradu Pravi muškarac, kojom su pre njega ovenčani strip autor Marko Somborac i Saša Janković, zaštitnik građana.

 

Živi i radi u Beogradu, radnim danima. Vikendima tutnji Balkanom zajedno sa saborcima iz Filtera ili drži svoje književne večeri i tribine.