Patuljci i vile – Proleće


PRVI SRPSKI SERIJAL EPSKE FANTASTIKE ZA DECU

 

Izdavačka kuća Pčelica u saradnji sa Milošem Petkovićem, popularnim piscem epske fantastike, pokreće objavljivanje tetralogije Patuljci i vile. Svaka od četiri knjige biće posvećena jednom godišnjem dobu.  

 

Izdavačka kuća Pčelica se ambiciozno upustila u objavljivanje tetralogije Patuljci i vile, poznatog pisca epske fantastike Miloša Petkovića. Iako spada u red pisaca mlađe generacije, Petković se može pohvaliti velikom produktivnošću i popularnošću među čitaocima epske fantastike, posebno one koja je inspirisana slovenskom mitologijom.

            Tetralogija Patuljci i vile u duhu najbolje epske fantastike za decu i mlade, sa elementima slovenske i srpske mitologije, zabaviće vas, ali i naučiti dobropoznatim istinama o prijateljstvu, hrabrosti, mudrosti, dobru i zlu.

            Tetralogija Patuljci i vile započinje knjigom Proleće, a ostala tri dela, koji su u pripremi, biće posvećeni preostalim godišnjim dobima. Magični svet Petkovićevog romana Proleće smešten je u poznati ambijent Đavolje varoši i Čemernika, prostore koji su sami po sebi čarobni. U njih će Petković nastaniti patuljke, vile, veštice, pečurke koje govore, prastare kornjače koje na svojim oklopima nose čitava ostrva…

            Zaplet Petkovićevog romana se zasniva na neobičnom prekidu cikličnosti prirodnih pojava. Naime, šumska gospa, najmudrija i najstarija među vilama, bolesna je. Čudnom povezanošću zajedno sa njom i priroda pati, umire, a očekivano proleće ne dolazi. Protiv zlih čini koje su odgovorne za ovu pošast niko nema rešenje. Niko osim dvoje malih, hrabrih i po svemu drugačijih junaka.

            Patuljak Barbut Riđobradi, sin Mandragorov, živi u patuljačkom gradu ispod Đavolje varoši. Za razliku od svojih saplemenika zlato ni dijamanti ga ne interesuju, ne pije pivo, niti uživa u bučnim patuljačkim zabavama. Sa svojim tvorom Pasuljem i daždevnjakom Kaleidom živi povučeno čitajući knjige i učeći magiju, sve dok ga ostali patuljci ne proteraju samo zbog toga što je drugačiji od njih.

            Nije samo patuljački svet netrpeljiv prema drugačijima. Vila Gaja Brezana zbog svog polomljenog krila, bele kose i pegica bila je predmet zadirkivanja i ismevanja od strane drugih vila. Ali, kada je trebalo pokazati hrabrost i mudrost, kada je trebalo žrtvovati se i sopstveni život rizikovati zarad opšteg dobra – patuljak Barbut Riđobradi i vila Gaja Brezana su pokazali svoju posebnost i veličinu.

            Prvi deo tetralogije Patuljci i vile – Proleće zabaviće sve mališane željne prave avanture, ali će ih naučiti i da istinske vrednosti nisu samo prazne etičke zapovesti, već kvaliteti koji utiču na bolji, srećniji i ispunjeniji život.